Ügyfélfogadás
H08:00 - 16:00
K08:00 - 16:00
Sze08:00 - 18:00
Cs08:00 - 16:00
P08:00 - 16:00
SZMSLE MSZ iroda
(Kimle, Vízpart u. 6.)
Előzetes bejelentkezés telefonon.

Kézműves foglalkozások a Hungarikum projekt keretében

(Feltöltötte: webmester, 2017.03.29 14:27)

A Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület 5 iskolával (Somorja (SK), Béke (SK), Kisbajcs, Hegyeshalom, Kimle) együttműködésben valósította meg Hungarikum projektjét a HUNG-2016 pályázat keretei között. Az „Értékgyűjtés a generációk útján” nevű projekt célja az elfeledett mesterségek megismerése, felkutatása, továbbörökítése volt.

A projekt második szakaszában tavasszal, az Egyesület tagjai ismét programot szerveztek az iskolákba, de ezúttal mesteremberekkel érkeztek. A mesterségekről ősszel megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban is kipróbálhatták a diákok. A térségi jellemző szakmák közül a csuhéfonás (Simon Ambrusné Irénke, Simon Beatrix) a fafaragás (Csonka József népi fafaragó) és korongozás (Varga Judit fazekas) fortélyait oktatták a szakmabeliek. A foglalkozások végére mindenki saját munkadarabbal büszkélkedhetett. A kimlei iskolások a szintén Hungaricum projekt keretei között megtanult közösségi videózás módszerét segítették elsajátítani az intézményekben, így a program zárására egy kisfilm is készülhet. A videózás eszközeit a gyerekek megkapták, amivel később további értékgyűjtést végezhetnek településeiken.

 

A Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület által lefedett térség és a szlovákiai magyarlakta települések ifjúsága nevében köszönetünket fejezzük ki a Földművelésügyi Minisztériumnak, hogy a helyi fejlesztési stratégia kiemelkedő céljának megvalósulását támogatta. A projekt során több generáció egymásra talált, ami hozzájárul ahhoz, hogy a régi hagyományos térségi mesterségek további évtizedekig fennmaradjanak, élővé váljanak. A műhelymunkák jó alapot adtak a pályaválasztás előtt álló diákoknak a továbbtanulási lehetőségeik feltérképezésében is.

Képeket a foglalkozásokról itt találnak Béke, Kisbajcs, Somorja, Hegyeshalom

 

FVM.hu
2009 © szms.hu - Minden jog fenntartva. | Design & code by Webix